Prokulica

Prokulice su bočni izdanci jedne posebne vrste kelja, a na prvi zalogaj osvajaju svojim slatkasto nježnim okusom. Preteča prokulica uzgajala se još u doba starog Rima. No, prokulice kakvima ih mi poznajemo počele su se uzgajati tek u 13. st. u prostorima današnje Belgije.

Svoju široku primjenu u prehrani postigla je tek u I. Svjetskom ratu, kada se proširila iz lokalne namirnice po cijeloj Europi, pa i Americi. Kako je riječ o povrću koje sadrži vrlo malo kalorija, odlično je za prehranu osoba koje paze na svoju liniju, ali se pri tome ne žele odreći gurmanskog užitka.

Ledo prokulice dostupne su tijekom cijele godine i vrlo jednostavne za pripremu. Mogu se pripremiti na različite načine, a vrlo su popularan sastojak povrtnih juha, variva, tjestenina ili rižota. Ako ste raspoloženi za pripremu konkretnijeg jela s prokulicama, oduševit ćete se gratiniranim krumpirom i prokulicama uz dodatak pancete.

Prosječna hranjiva vrijednost
Hranjiva vrijednost na 100g*
Energetska vrijednost 43 kcal/179 kJ
Bjelančevine 3,38
Ugljikohidrati 8,95
Masti 0,30
Priprema

Prije pripreme proizvod nije potrebno odmrzavati. Za pripremu proizvoda prokulice je potrebno kuhati u loncu 8 do 10 minuta.

Ledovim voćem i povrćem možete obogatiti svoju prehranu tijekom cijele godine

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolaćiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kola?i?e na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!