Koje tajne protiv neraspoloženja krije sladoled?

  • 19.07.2016.

Odgovori na pitanja kako i zašto sladoledom možemo pobjediti loše raspoloženje, kriju se u našem organizmu!

Veliki broj ljudi na hranu gleda kao  izvor sreće, a ne samo kao način da pobjedi glad. Neki više vole slatkiše, neki se drže slanih obroka... Neke od namirnica naše tijelo mogu pokrenuti na lučenje određenih hormona i na taj način promjeniti naše raspoloženje.

Sladoled je jedan od omiljenih slatkiša, koji konzumiramo tokom cijelog života. Najčešće ljeti, iako se može jesti u bilo koja doba godine. Nije bitno koliko godina imamo, na sladoled ćemo uvijek reagirati pozitivno. Međutim, nikada ne razmišljamo postoji li neka konkretna veza između našeg ushićenja i sreće, prije i nakon što pojedemo sladoled? Odgovori postoje u nauci, pa tako i u našim tjelima i njihovom funkcioniranju!

Serotonin, koji se naziva „hormon sreće ili zadovoljstva“, zapravo je neurotransmiter koji prenosi informacije od jedne do druge nervne ćelije. Kada ga ima manje u organizmu ili kada se istroši, nastaju oblici depresije ili anksioznost. Ono što je dokazano je da određeni sastojci sladoleda kao što su čokolada, kakao ili voće, direktno utječu na nivo serotonina našeg mozga, pa tako i na raspoloženje. Centri za zadovoljstvo u našem mozgu odgovorni su za ovu pojavu koja nam automatski stavlja osmjeh na lice i poslije lošeg i napornog dana.

Hormon sreće i sladoled

U cjeloj igri raspoloženja nalazi se i endorfin, hormon koji se dodatno proizvodi u ekstremnim situacijama za koje naš organizam nije bio spreman. To mogu biti jako teške i stresne životne situacije, poput saobraćajne nesreće, ali i obična svađa. Ako ste ikada poslije stresnog dana na poslu, fakultetu, ili nakon konflikta sa dragom osobom imali potrebu pojesti sladoled ili nešto slatko, ovo je upravo dokaz te veze između raspoloženja i hrane.

Pored toga što utječe na raspoloženje, konzumiranje sladoleda i nivoa hormona u organizmu dovode u vezu još nekoliko stvari. Sladoled nam kao slatkiš može dati dodatnu energiju, a ako smo sa druge strane pod stresom, kao što je spomenuto, imati će smirujući efekat. Niži nivo šećera u krvi može voditi ka blagoj depresiji, a konzumacija sladoleda to dovodi u balans.

Svatko će, dakle, u zavisnosti od trenutnog stanja tjela i duha imati drugačije potrebe za sladoledom. Ono što je sigurno je da će vam u bilo kom trenutku popraviti raspoloženje i dati dodatnu energiju da nastavite dan. Možda je i ovo jedan od odgovora na pitanje zašto u filmovima poslije raskida jedu sladoled, u nadi da će suze utopiti ovom hladnom poslasticom.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolaćiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kola?i?e na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!