Tri brza koraka do svestrane salate s plodovima mora

25. siječnja 2016.
Autor Cvoke
Podijelite

Salata s plodovima mora svestrano je jelo koje ima dva lica: svakodnevno, u obliku izdašne salate koju nosimo za ručak na posao ili pripremamo kao laganu večeru, te ono svečano, kada ju na blagdanskom stolu poslužimo kao predjelo.

Ovu salatu možemo okarakterizirati kao iznimno brzu i praktičnu čemu uvelike doprinose plodovi mora u smrznutom stanju koji su već očišćeni i porcionirani.

Prvi korak: propirjajte plodove mora

Plodove mora kao što su gamberi, dagnje, surimi, komadići hobotnice ili lignje kratko isperite pod mlazom mlake vode i propirjajte u tavi na malo ulja kojeg ste aromatizirali češnjakom i ljutom papričicom.

Iako plodovi mora mogu samostalno činiti salatu uz dodatak, primjerice ljubičastog luka i začinjeni umakom od octa i maslinova ulja, obogatimo li salatu takozvanom "bazom" -  različitim škrobastim povrćem, mahunarkama ili žitaricama, dobit ćemo konkretno izdašno jelo. 

salata s plodovima mora

Drugi korak: skuhajte bazu i narežite svježe povrće

Plodove mora možete spariti s krumpirom, rižom, ječmom, kuskusom, bulgurom i slanutkom ili pak s bobom, graškom ili mahunama.

Od svježeg povrća možete, osim luka, dodati crvenu papriku, svježeg krastavca, salatu poput rukole ili matovilca, svježu rajčicu i naravno - masline i kapare.

Treći korak: začinite i ohladite salatu

Sve sastojke dobro izmiješajte i, dok su još topli, začinite octom ili limunovim sokom, obilato maslinovim uljem i paprom, a po mogućnosti dodajte i začinsko bilje koje će staviti točku na i.

Idealni su svježi začini poput bosiljka, majčine dušice, peršinova lista, kopra ili par iglica ružmarina.

Pogledajte recept: Salata s plodovima mora i avokadom

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!